måndag 4 april 2016

Debattartikel

Hej och godkväll

Vår blogg har av olika anledningar legat lite lågt ett tag men nu har Sara och jag bestämt oss för att köra igen. Bloggen kommer nu att bli lite mer inriktad på arbetsmiljöfrågor i stort, både i stort och i smått. Vi hoppas ni kommer att följa oss och vårt intresse för arbetsmiljöarbete.
Vi har i dagarna haft en debattartikel publicerad i Personal och Ledarskaps tidningen med tanke på den nya AFS:en kring Organisatorisk och Social arbetsmiljö. Den går inte att hitta på internet så vi lägger ut den här istället.

Varsågoda!


Arbetsmiljöarbete - ett krav eller en möjlighet?

Arbetsmiljöverket har tagit fram en nya föreskrifter om den organisatoriska och sociala arbetsmiljön som kommer träda i kraft den 31 mars. Många ryggar tillbaka när man tänker på att arbeta systematiskt med de mjuka frågorna i arbetsmiljön. Ofta känns det svårt och inte lika tydligt som när det gäller de fysiska frågorna.  Men behöver det verkligen vara så svårt? 

Arbetsmiljöverkets nya föreskrifter i organisatorisk och social arbetsmiljö träder i kraft den 31 mars. Information har gått ut till alla företag i Sverige om vad den nya föreskriften innebär och betyder både för medarbetare och arbetsgivare. Trots detta möter vi mycket rädslor, farhågor och osäkerhet inför vad som gäller. Arbetsmiljölagen har inte förändrats det är bara en ny föreskrift som tagits fram och den innebär egentligen inte ytterligare krav utan hjälp och möjlighet att följa lagen.

Vi behöver tänka om. När det gäller arbetsmiljöarbete behöver vi tänka möjlighet och utveckling istället för problem och krav. Ett medvetet arbetsmiljöarbete leder organisationer framåt och möjliggör framgång. Vi menar att det  till och med är nyckeln till framgång!

I vårt jobb som arbetsmiljökonsult respektive individ- och grupputvecklare är vi med och skapar friska arbetsplatser. Vi menar att en frisk arbetsplats är en arbetsplats där människor trivs, mår bra och presterar. I våra arbetsmiljöutbildningar vill vi skapa lust till arbetsmiljöarbetet. Vi vill att människor ska känna att det inte är så svårt. De ekonomiska vinsterna kan bli stora när vi också sätter det organisatoriska och sociala arbetsmiljöarbetet i centrum. Tillsammans kan vi bidra till att minska det stigande talet för psykisk ohälsa. Det räcker inte med att prata om det längre utan den nya föreskriften ger oss möjlighet att också agera.

I regeringens nya arbetsmiljöstrategi nämns uttrycket hållbart arbetsliv, både när det gäller den fysiska samt den psykosociala arbetsmiljön. Vi behöver helt enkelt ändra våra attityder kring arbetsmiljöarbete. Begreppen ”trivas” och ”må bra” måste in i arbetsmiljöarbetet så vi kan hålla hela arbetslivet och på så sätt prestera så bra som möjligt. Den nya föreskriften ger möjlighet till detta.

Tips för att komma igång:

·         Arbeta aktivt med det systematiska arbetsmiljöarbetet även när det gäller den organisatoriska och sociala arbetsmiljön.

·         Se den nya arbetsmiljöföreskriften som en hjälp.

·         Sätt ord på hur ni vill ha det på arbetsplatsen och ord på hur ni ska nå dit.

·         Gör arbetsmiljöfrågor till naturliga samtalsämnen på arbetsplatsen.

·         Se arbetsmiljöarbetet som nyckel till framgång.

Både arbetsgivare och medarbetare behöver ta sitt ansvar och arbeta för ett hållbart arbetsliv. Arbetsmiljön gäller oss alla. Det är dags att agera! Vänta inte utan se det här som en möjlighet som kommer att utveckla både dig, er men också ert företag.

Sara Lindberg, arbetsmiljökonstult, Friska arbetsplatser AB
Maria Flanagan Sundqvist, individ och grupputvecklare, Modescien AB



 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar