torsdag 28 april 2016

28 april Internationella arbetsmiljödagen

Idag, den 28 april, är det den internationella arbetsmiljödagen och det vill vi förstås uppmärksamma i vår blogg. Det är ILO, FN:s fackorgan för sysselsättnings- och arbetslivsfrågor, som står bakom dagen. Årets tema är "Stress på arbetsplatsen: en kollektiv utmaning".
Det är bra med en dag som uppmärksammar arbetsmiljön, tycker jag, men arbetet med att förbättra arbetsmiljön och minska risken för arbetsrelaterad ohälsa måste pågå varje dag. Något som är viktigt för att kunna komma långt i arbetsmiljöarbetet är att arbetsgivare och arbetstagare jobbar tillsammans med arbetsmiljöfrågorna.
Jag har hållit en arbetsmiljöutbildning idag där ämnena var ergonomi, rehabilitering och arbetsanpassning. Med på utbildningen var både chefer och skyddsombud, alltså representanter från både arbetsgivar- och arbetstagarsidan. Jag blir så glad när jag får möjlighet att utbilda chefer och skyddsombud samtidigt. En gemensam utbildning är en bra plattform för en god samverkan.


Tillsammans kan vi skapa en god arbetsmiljö och friska arbetsplatser där människor trivs, mår bra och presterar.

/ Sara

måndag 25 april 2016

Ansvar

Så här står det i wikipedia om arbetsmiljö i Sverige:

Arbetsmiljö i Sverige

Från början var en förbättring av den fysiska arbetsmiljön lagstiftningens huvudsyfte, det vill säga att man skulle inte riskera att utsättas för allvarliga skador eller att avlida på grund av dåliga arbetsförhållanden. I och med 1977 års reform av arbetsmiljölagstiftningen i Sverige omfattar det arbetsmiljörättsliga regelverket även arbetstagarnas psykiska hälsa och välmående, så kallad psykosocial arbetsmiljö. Idag handlar arbetsmiljö alltså om allt som påverkar människor på jobbet. Luft, ljud, kemikalier, maskiner, arbetsmängd, arbetsinnehåll, arbetsorganisation, stress och möjlighet till återhämtning i bland annat vilorum. Även de sociala behoven ingår som en del i arbetsmiljön: arbetet ska ge tillfälle till utveckling, ny kunskap och gemenskap med arbetskamrater. Trivseln på arbetet är viktig för medarbetares hälsa och till exempel samarbetsproblem och mobbing kan påverka den psykosociala arbetsmiljön negativt. Den väsentligaste uppgiften för arbetsmiljöarbetet är att skapa arbetsplatser där ingen blir skadad av arbetet. Begreppet arbetsklimat innebär vanligen "upplevd arbetsmiljö".
Arbetsgivaren har det huvudsakliga ansvaret för arbetsmiljön, men även arbetstagaren har ett ansvar som innebär att han eller hon exempelvis är skyldig att använda föreskriven skyddsutrustning.

Men inte bara ansvar när det gäller skyddsutrustning, tänker jag. Vi har också ett stort ansvar för hur vi väljer att bemöta varandra varje dag. När vi kommer till jobbet är vi ju varandras arbetsmiljö och däri ligger det ett stort ansvar hos oss alla.
I mitt jobb när jag träffar grupper på olika ställen möts jag ofta av kommentarer som till exempel att vi har bett om hjälp länge, du skulle ha kommit för länge sen eller att chefens ansvar när det gäller hur vi har det tillsammans inte riktigt räcker till. Många vill lägga ansvaret på någon annan eller något annat och naturligtvis finns det saker som kanske behöver förändras eller förbättras men kom igen -  ett stort ansvar ligger faktiskt på mig och dig tillsammans. Kanske har det morrats och knorrats i en arbetsgrupp länge och det finns saker där som vi inte kan ändra för det har redan hänt. Men vi kan alla ta ett gemensamt ansvar för det vi kan göra från och med nu och framåt, eller hur? Från och med idag kan vi alla bestämma oss för att bidra med en god arbetsmiljö och skapa en miljö där vi får möjlighet att trivas och må bra. Så låt oss göra det!

 
/Maria

torsdag 21 april 2016

Arbetsglädje - En väg till att trivas, må bra och prestera

Nyligen träffade jag och Maria ett par chefer i ett företag där de satsat stort på att skapa förutsättningar för ökad arbetsglädje. Jag och Maria har under cirka ett års tid träffat alla medarbetare på företaget i olika grupper. Vi har bland annat pratat om vad arbetsglädje är, hur vi kan påverka den och att man själv är med och bidrar till arbetsglädjen. Alla har fått vara med och fundera, diskutera och sätta mål. Vi har också pratat om vad var och en kan bidra med för att nå målen.
I den första gruppen som vi gjorde en uppföljning hos berättade de allra flesta att de kände en ökad arbetsglädje, att det var roligare att gå till jobbet och att de hade blivit bättre på att hjälpa varandra. De hade några månader tidigare tillsammans satt som mål att få en ökad arbetsglädje. För att kunna nå dit bestämde de att de skulle hälsa på varandra på mornarna, erbjuda hjälp till andra när de själva var färdiga med dagens arbete och be om hjälp när de behövde det. De här sakerna, som kan verka både enkla och självklara, gav en riktigt stor effekt. Målet ökad arbetsglädje uppnåddes, men inte nog med det. Chefen berättade även om sådant som minskad övertid och sänkt sjukfrånvaro.
Andra grupper berättade om andra effekter. Gemensamt för alla grupper var att arbetsglädjen hade ökat. Att känna sig sedda och bli tagna på allvar var mångas önskan och även här såg vi positiva resultat. Jargongen på arbetsplatsen och frågan om hur "högt i tak" som är ok berördes ofta och en medvetenhet och ett förändrat sätt har vi kunnat se där.
Cheferna som vi träffade för att sammanfatta det här året berättade också om positiva effekter av arbetsglädjesatsningen, till exempel en tydlig minskning av sjukskrivningarna för hela företaget, en positivare stämning och en ökad vi-känsla.
Arbetsglädje är en viktig arbetsmiljöfråga som bör lyftas. Arbetsglädje är en viktig ingrediens när det gäller att skapa friska arbetsplatser där människor trivs, mår bra och presterar. Just det här tycker Maria och jag är så viktigt att vi har skrivit en bok om det och den har fått titeln Arbetsglädje - En väg till att trivas, må bra och prestera. Du kan läsa mer om boken och våra tjänster som handlar om arbetsglädje på Friska Arbetsplatsers hemsida.
/ Sara

söndag 17 april 2016

Att välja vad jag sprider

Hej och god morgon till er alla denna underbara måndag!

När Sara och jag är ute och jobbar tillsammans pratar vi ofta om våra spridningshjul - det negativa och det positiva hjulet. Om jag väljer att vara i det negativa hjulet är risken att jag sprider negativ stämning runt omkring men lika sannolikt är det att jag om väljer att vara i det positiva så sprider jag positiv stämning.

Ibland pratar vi om att detta gäller ju absolut inte bara på jobbet utan var vi än befinner oss.
Förra veckan var vi i Skåne och arbetade och träffade en grupp medarbetare som vi träffade första gången för ett tag sedan. Vi hade lite uppföljning och det var just spridningshjulen som de flesta hade tagit med sig efter vår heldag tillsammans. En av kvinnorna berättade att hon också hade presenterat hjulen hemma och att hennes 8-åriga dotter hade kommit hem från skolan dagen innan och sagt:

"Idag har jag varit i det positiva spridningshjulet hela dagen, mamma".

Jag blev så rörd och kände mig så glad att våra spridningshjul kan få effekt på det här sättet också och naturligtvis också tacksam att den här kvinnan valde att berätta det för oss. Både Sara och jag fick en god känsla i kroppen och pratade om detta på väg hem. Så, tack för att du berättade detta för oss och fortsätt uppmuntra din dotter att sprida positiv stämning.

Så, vad tänker du välja att sprida den här veckan?

/Maria

torsdag 14 april 2016

Rörelse är receptet

Jag tänkte skriva ett blogginlägg i förmiddags men kom liksom inte igång, inspirationen ville inte infinna sig. Jag bestämde mig då för att ta en promenad i det härliga vårvädret. För övrigt idag så blir det mycket sittande för min del, först några olika möten och sen en bilresa på nästan 30 mil ner till Skåne där jag ska jobba imorgon. Promenaden var därför extra välbehövlig.


Idag finns det mycket forskning som visar på vikten av att vi rör på oss. Fysisk aktivitet är inte bara nyttigt utan faktiskt livsviktigt. Hos vissa yrkeskategorier är fysisk aktivitet en naturlig del i det dagliga arbetet, men väldigt många av oss rör sig alldeles för lite under en arbetsdag. Behöver du öka din fysiska aktivitet under arbetsdagen? Hur kan du i så fall göra det? Att få in mer rörelse i vardagen är en viktig arbetsmiljöfråga.
Dagens promenad gjorde inte bara susen för kroppen den ökade också min kreativitet. Medan jag gick började jag formulera det här blogginlägget och nu har jag fått ner det i skrift. Fysisk aktivitet har så många positiva effekter. Rörelse är receptet i många sammanhang.
Ut och rör på dig nu!

/ Sara

torsdag 7 april 2016

Det optimala sittandet - finns det?

Den här veckan har handlat mycket om ergonomi för min del. Jag har bland annat hållit ergonomiutbildningar  för chefer, arbetsledare och skyddsombud och jag har stämt av kontorsergonomin på en arbetsplats. Där kontorsarbetsplatserna låg i fokus hade jag förberett medarbetarna innan genom att skicka ett brev med funderingar kring det optimala sittandet. Just den arbetsplatsen är en aktivitetsbaserad arbetsplats där möjligheten till variation är stor och där det gäller att ta vara på möjligheten. Är du nyfiken på mina tankar kring den optimala sittandet så får du ta del av brevet här.

"Det optimala sittandet – finns det?
Jag läste en intervju med en sjukgymnast/ergonom en gång. Intervjun handlade om kontorsergonomi. Sjukgymnasten fick frågan om han kunde beskriva en riktigt bra sittställning. Han svarade då ungefär att ”den bästa sittställningen är din nästa sittställning”. Jag gillade verkligen det svaret. En otroligt viktig komponent för en god ergonomi är variation. Ett varierat sittande är det bästa sittandet.
Hur skapar vi då ett varierat sittande? På många kontorsarbetsplatser får varje medarbetare en egen stol vid sitt skrivbord. Möjligheten till varierad sittställning beror då en hel del på stolens inställningsmöjligheter men självklart också på hur man sitter på stolen, men variationsmöjligheterna är inte alltid så stora. Er aktivitetsbaserade arbetsplats skapar i sig en stor möjlighet till varierat sittande. Vissa stunder kanske du sitter i en traditionell kontorsstol, andra gånger i en soffa eller på en hög barstol. Det är en variation som är positiv för kroppen. Kanske är du sån att du väljer samma typ av stol så gott som alltid. Ja, då har du gått miste om den naturliga variationen. Vad sägs om att testa en annan stol idag?
Olika stolar har olika funktioner. Det kan vara att ge stöd för kroppen i sittande, att underlätta för en god kroppshållning, att bidra till ett mer aktivt och rörligt sittande och så vidare. Många kontorsstolar har en hel del inställningsmöjligheter. För att kunna utnyttja stolen som bäst är det därför viktigt att, när det är möjligt, ställa in stolan efter användaren. Ta dig tid att lära dig inställningsmöjligheterna på de olika stolarna så att det är lätt för dig att hitta en bra sittställning när du byter stol. En balansstol som är rund i botten ger ett rörligt sittande och bidrar till en god hållning, samtidigt som den ger träning av de viktiga stabiliserande musklerna i bålen. En sådan stol kan upplevas som jobbig att sitta på innan man vant sig och man behöver helt enkelt träna upp sig för att sitta på en sådan.
På er arbetsplats har ni stora möjligheter till ett varierat sittande. Utnyttja den möjligheten. Våga testa en ny sittmöbel.
Nog skrivet om stolar. Idag är ett av de stora folkhälsoproblemen att vi sitter för mycket. Risken att dö i förtid på grund av en alltför stillasittande livsstil sägs vara jämförbar med den risk som rökning medför. Därför vill jag avsluta min text om sittandet med att uppmana dig att stå och gå mer. Utnyttja möjligheten att stå vid skrivbordet, att hålla ett stående möte istället för ett sittande, eller varför inte ha ett promenadmöte."



/ Sara

måndag 4 april 2016

Debattartikel

Hej och godkväll

Vår blogg har av olika anledningar legat lite lågt ett tag men nu har Sara och jag bestämt oss för att köra igen. Bloggen kommer nu att bli lite mer inriktad på arbetsmiljöfrågor i stort, både i stort och i smått. Vi hoppas ni kommer att följa oss och vårt intresse för arbetsmiljöarbete.
Vi har i dagarna haft en debattartikel publicerad i Personal och Ledarskaps tidningen med tanke på den nya AFS:en kring Organisatorisk och Social arbetsmiljö. Den går inte att hitta på internet så vi lägger ut den här istället.

Varsågoda!


Arbetsmiljöarbete - ett krav eller en möjlighet?

Arbetsmiljöverket har tagit fram en nya föreskrifter om den organisatoriska och sociala arbetsmiljön som kommer träda i kraft den 31 mars. Många ryggar tillbaka när man tänker på att arbeta systematiskt med de mjuka frågorna i arbetsmiljön. Ofta känns det svårt och inte lika tydligt som när det gäller de fysiska frågorna.  Men behöver det verkligen vara så svårt? 

Arbetsmiljöverkets nya föreskrifter i organisatorisk och social arbetsmiljö träder i kraft den 31 mars. Information har gått ut till alla företag i Sverige om vad den nya föreskriften innebär och betyder både för medarbetare och arbetsgivare. Trots detta möter vi mycket rädslor, farhågor och osäkerhet inför vad som gäller. Arbetsmiljölagen har inte förändrats det är bara en ny föreskrift som tagits fram och den innebär egentligen inte ytterligare krav utan hjälp och möjlighet att följa lagen.

Vi behöver tänka om. När det gäller arbetsmiljöarbete behöver vi tänka möjlighet och utveckling istället för problem och krav. Ett medvetet arbetsmiljöarbete leder organisationer framåt och möjliggör framgång. Vi menar att det  till och med är nyckeln till framgång!

I vårt jobb som arbetsmiljökonsult respektive individ- och grupputvecklare är vi med och skapar friska arbetsplatser. Vi menar att en frisk arbetsplats är en arbetsplats där människor trivs, mår bra och presterar. I våra arbetsmiljöutbildningar vill vi skapa lust till arbetsmiljöarbetet. Vi vill att människor ska känna att det inte är så svårt. De ekonomiska vinsterna kan bli stora när vi också sätter det organisatoriska och sociala arbetsmiljöarbetet i centrum. Tillsammans kan vi bidra till att minska det stigande talet för psykisk ohälsa. Det räcker inte med att prata om det längre utan den nya föreskriften ger oss möjlighet att också agera.

I regeringens nya arbetsmiljöstrategi nämns uttrycket hållbart arbetsliv, både när det gäller den fysiska samt den psykosociala arbetsmiljön. Vi behöver helt enkelt ändra våra attityder kring arbetsmiljöarbete. Begreppen ”trivas” och ”må bra” måste in i arbetsmiljöarbetet så vi kan hålla hela arbetslivet och på så sätt prestera så bra som möjligt. Den nya föreskriften ger möjlighet till detta.

Tips för att komma igång:

·         Arbeta aktivt med det systematiska arbetsmiljöarbetet även när det gäller den organisatoriska och sociala arbetsmiljön.

·         Se den nya arbetsmiljöföreskriften som en hjälp.

·         Sätt ord på hur ni vill ha det på arbetsplatsen och ord på hur ni ska nå dit.

·         Gör arbetsmiljöfrågor till naturliga samtalsämnen på arbetsplatsen.

·         Se arbetsmiljöarbetet som nyckel till framgång.

Både arbetsgivare och medarbetare behöver ta sitt ansvar och arbeta för ett hållbart arbetsliv. Arbetsmiljön gäller oss alla. Det är dags att agera! Vänta inte utan se det här som en möjlighet som kommer att utveckla både dig, er men också ert företag.

Sara Lindberg, arbetsmiljökonstult, Friska arbetsplatser AB
Maria Flanagan Sundqvist, individ och grupputvecklare, Modescien AB