torsdag 7 april 2016

Det optimala sittandet - finns det?

Den här veckan har handlat mycket om ergonomi för min del. Jag har bland annat hållit ergonomiutbildningar  för chefer, arbetsledare och skyddsombud och jag har stämt av kontorsergonomin på en arbetsplats. Där kontorsarbetsplatserna låg i fokus hade jag förberett medarbetarna innan genom att skicka ett brev med funderingar kring det optimala sittandet. Just den arbetsplatsen är en aktivitetsbaserad arbetsplats där möjligheten till variation är stor och där det gäller att ta vara på möjligheten. Är du nyfiken på mina tankar kring den optimala sittandet så får du ta del av brevet här.

"Det optimala sittandet – finns det?
Jag läste en intervju med en sjukgymnast/ergonom en gång. Intervjun handlade om kontorsergonomi. Sjukgymnasten fick frågan om han kunde beskriva en riktigt bra sittställning. Han svarade då ungefär att ”den bästa sittställningen är din nästa sittställning”. Jag gillade verkligen det svaret. En otroligt viktig komponent för en god ergonomi är variation. Ett varierat sittande är det bästa sittandet.
Hur skapar vi då ett varierat sittande? På många kontorsarbetsplatser får varje medarbetare en egen stol vid sitt skrivbord. Möjligheten till varierad sittställning beror då en hel del på stolens inställningsmöjligheter men självklart också på hur man sitter på stolen, men variationsmöjligheterna är inte alltid så stora. Er aktivitetsbaserade arbetsplats skapar i sig en stor möjlighet till varierat sittande. Vissa stunder kanske du sitter i en traditionell kontorsstol, andra gånger i en soffa eller på en hög barstol. Det är en variation som är positiv för kroppen. Kanske är du sån att du väljer samma typ av stol så gott som alltid. Ja, då har du gått miste om den naturliga variationen. Vad sägs om att testa en annan stol idag?
Olika stolar har olika funktioner. Det kan vara att ge stöd för kroppen i sittande, att underlätta för en god kroppshållning, att bidra till ett mer aktivt och rörligt sittande och så vidare. Många kontorsstolar har en hel del inställningsmöjligheter. För att kunna utnyttja stolen som bäst är det därför viktigt att, när det är möjligt, ställa in stolan efter användaren. Ta dig tid att lära dig inställningsmöjligheterna på de olika stolarna så att det är lätt för dig att hitta en bra sittställning när du byter stol. En balansstol som är rund i botten ger ett rörligt sittande och bidrar till en god hållning, samtidigt som den ger träning av de viktiga stabiliserande musklerna i bålen. En sådan stol kan upplevas som jobbig att sitta på innan man vant sig och man behöver helt enkelt träna upp sig för att sitta på en sådan.
På er arbetsplats har ni stora möjligheter till ett varierat sittande. Utnyttja den möjligheten. Våga testa en ny sittmöbel.
Nog skrivet om stolar. Idag är ett av de stora folkhälsoproblemen att vi sitter för mycket. Risken att dö i förtid på grund av en alltför stillasittande livsstil sägs vara jämförbar med den risk som rökning medför. Därför vill jag avsluta min text om sittandet med att uppmana dig att stå och gå mer. Utnyttja möjligheten att stå vid skrivbordet, att hålla ett stående möte istället för ett sittande, eller varför inte ha ett promenadmöte."/ Sara

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar